Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową

0 (0 ocen)

Deser idealny na ciepłe dni. Truskawki i rabarbar tworzą naprawdę zgrany duet, polecam :)

Składniki:

  • serniczki:

    560 g serka homogenizowanego truskawkowego
    galaretka truskawkowa
    350 ml wody
    6 truskawek

    galaretka:

    220 g rabarbaru
    50 g cukru
    szklanka wody
    3 łyżeczki żelatyny

Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

    Gdy wystygnie miksujemy ją z serkami homogenizowanymi i dodajemy pokrojone na niewielkie kawałeczki truskawki.

    Masę przelewamy do kubeczków lub miseczek i wkładamy do lodówki.
  • 2. Rabarbar obieramy z włosków i kroimy w kosteczkę.

    Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową szklanki wody.

    Gotujemy na małym ogniu do momentu aż rabarbar się rozpadnie.

    Blendujemy i odstawiamy.
  • Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową 3. Druga połowę wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę.

    Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki.
  • Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową 4. Gdy zacznie tężeć wylewamy na serniczki.

    Gdy galaretka stężeje serniczki są gotowe.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy