Przepyszne są te placuszki, a wyciekająca czekolada ze środka jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia ich : )
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g twarogu półtłustego lub tłustego
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej do obtaczania placków
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pomarańczowego lub cytrynowego lub waniliowego
1 jajko kl. M
kilka kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Serniczki z patelni z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, cukry i mieszamy dokładnie.
2. Formujemy placki wkładając do każdego placka po pół kostki czekolady lub po całej kostce, zalepiamy i obtaczamy w mące (ciasto jest dość luźne i klejące, ale tak ma być).
3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzanej patelni, a następnie zmniejszamy gaz.
Podajemy jeszcze ciepłe, tak aby po przekrojeniu czekolada była płynna. Smacznego !
Komentarze