Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

Możemy użyć każdej innej konfitury, lub po prostu posypać cukrem.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;

    30 dag białego sera

    1/3 szklanki maki

    1/3 szklanki mleka

    1 jajko

    2 łyżki cukru







    Składniki konfitury;

    ok.40 dag truskawek

    3-4 łyżki cukru

    1 łyżka cukru żelującego




    olej do smażenia

Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;

    Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.

    Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Pod koniec dodać cukier żelujący, chwilkę jeszcze smażyć i zdjąć z ognia.

    Rozgrzewamy patelnie z ok. 2 łyzkami oleju. Wykładamy porcje ciasta i smażymy serniczki z obu stron na rumiano. Podajemy z konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy