Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najłatwiejszy w przygotowaniu, a zarazem najsmaczniejszy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1,5 kg sera
    • 40 dag cukru (zostawić połowę do piany)
    • 25 dag masła lub margaryny
    • 12 jaj
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Rodzynki (około 10 dag)
    • Skórka pomarańczowa (1-2 łyżki)
    • Olejek cytrynowy lub pomarańczowy (kilka kropel)

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W malakserze: ser, masło, cukier (zostawić połowę cukru do piany) i żółtka utrzeć na gładką masę (na 2 razy). Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek z resztą cukru, rodzynki, skórkę i olejek. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę, piec koło 1 godzinę w temperaturze około 170-180 stopni.

Porady

Wierzch można polać roztopioną w kilku łyżkach mleka gorzką czekoladą. Łyżkę mąki ziemniaczanej, można zastąpić łyżką budyniu waniliowego lub śmietankowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy