Bardzo smaczny sernik z sera domowej produkcji.Przepis dostałam od mamy:)
Składniki:
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 cała torebeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżka śmietany
Ser:
1 ½ kg zmielonego sera (najlepiej domowej produkcji,choć wiem ,że o taki bardzo trudno)
6 jajek
2 szklanki cukru
3 łyżki grysiku lub budyniu śmietankowego
torebka cukru waniliowego
3 łyżki sparzonych rodzynek
1.Z podanych składników na ciasto (z wyjątkiem śmietany) zagnieść ciasto Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i jedną łyżkę śmietany. Obie porcje zamrozić.
2.Zółtka utrzeć z cukrem.Ubić białka i połączyć z żółtkmi,do masy jajecznej dodać ser z grysikiem.Wymieszać.Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę zetrzeć zmrożone białe ciasto,wylać ser,na ser zetrzeć ciasto kakaowe.Piec ok 1 godziny w 180 C.
Smacznego:)
Porady
Można zmniejszyć ilość cukru ponieważ sernik jest dość słodki
Komentarze