Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty i delikatny sernik

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g margaryny
    200g mąka
    2 żółtka
    80g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1,5 kg sera białego
    10 jajek
    2,5 szkl cukru pudru
    1 kostka masła
    1 budyń waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    330ml śmietany 30%















































































Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wyłoży na stolnice, dodać cukier, margarynę i posiekać. Następnie dodawać po jednym żółtku, zagnieść ciasto. do formy o wymiarach 25x36 wyłożyć na spód. Ciasto podpiec 10 min w 175 stopniach.
    Masa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie. Ubić śmietanę oraz pianę z białek, dodać do masy delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wlożyć do nagrzanego piekarnika 175 stopni i piec przez 1 godzinkę.Po godzinie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu polukrować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3.78 (550 ocen)

image-2527qol

4 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik