Mój ulubiony batonik był moją inspiracją do stworzenia nowego sernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny.
2 godz.
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na sernik:
20 herbatników kakaowych
1 kg sera na sernik z wiaderka
5 łyżek kakao
1 opakowanie budyniu czekoladowego
6 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
na wierzch:
6 bananów
1 opakowanie żółtej galaretki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki 30%
Sernik "banan w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno i boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut.
2. Na upieczony sernik położyć całe banany i piec jeszcze około 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze