Sernik bananowo-makowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ukochany spragniony słodyczy,więc otwieram lodówkę, a tam banany i reszta masy makowej. Hmm...będzie z tego sernik! ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa serowa:
    -1kg sera twarogowego na sernik
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -skórka starta z 1 pomarańczy
    -1 szklanka cukru pudru
    - 5 jajek
    - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    Masa makowa
    * 400g masy makowej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 2 jajka
    * 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    * 70g gorzkiej czekolady posiekanej

Sernik bananowo-makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser,mąkę i skórkę pomarańczy miksować na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodać cukier, wciąż miksując. Dodawać po jednym jajku, nadal miksując. Na koniec dodać ekstrakt, aromat i śmietankę. Masę wyłożyć do tortownicy.
  • 2. Masę makową zmiksować z mąką i cukrem. Dodawać kolejno jajka. Dodać śmietankę,a na koniec wymieszać z czekoladą.
  • 3. Masę makową wyłożyć łyżką na masę serową,zrobić wzorki patyczkiem.
    Do piekarnika nagrzanego do 175 stopni włożyć naczynie z gorącą wodą.
    Włożyć sernik, piec przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec tak jeszcze przez 90minut. Studzić stopniowo przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy