Sernik bez sera

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto, które ma taką a nie inną nazwę naprawdę smakuje jak sernik choć brakuje w niej niezwykle istotnego składnika, którym jest ser.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    kostka margaryny
    7 żółtek
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    4 duże kubki śmietany 18 % kwaśnej
    3 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski dodać mąkę i rozdrobnioną margarynę. Żółtka oddzielić od białka i wlać je do miski. Białka odstawić w osobnym naczyniu. Do miski wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ciasto ugniatać ręką aż wszystkie składniki się połączą. Trochę ciasta zostawić na posypanie wierzchu ciasta, które należy zmrozić, a potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch placka.
    Masa:
    4 duże kubki śmietany 18 % kwaśnej wlać do miski, dodać budynie i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić dodając 2 szklanki cukru. Potem połączyć śmietanę z białkami i wymieszać wszystkie składniki.
    Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć częścią ciasta następnie wlać masę i na wierz posypać zmrożoną częścią ciasta startą na tarce o dużych oczkach.
    Piec 60 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy