Sernik buraczkowy

0 (0 ocen)

Nietypowy sernik

Składniki:

  • Tortownica o śr. 23 cm:

    Spód:

    200 g ciastek owsianych
    45 g stopionego masła

    Ser:

    900 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
    1 szklanka cukru,
    2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    sok i skórka z jednej cytryny,
    200 g kremówki 36%
    1 mały burak ćwikłowy (ok. 70 g),
    4 duże jajka

Sernik buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy spód i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Buraka gotujemy mundurku do miękkości lub pieczemy (obieramy, kroimy w grube plastry i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni). Następnie miksujemy (bez skórki) na gładki mus.
  • 3. Składniki na ser umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (do momentu aż boki i środek będzie ścięty). Studzimy w lekko otwartym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy, po całkowitym ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy