spód
200 g herbatników
80 g masła rozpuszczonego
masa serowa
1 kg twarogu dobrze zmielonego*
4 jajka*
100 g masła rozpuszczonego
2 łyżki budyniu śmietankowego (lub skrobi ziemniaczanej)
400 g chałwy (ja wybrałam kakaową)
pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
*składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód
Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód dużej prostokątnej formy (37x25) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z ciastek. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy.
masa serowa
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysto. Chałwę drobno kruszymy.
Do twarogu dodajemy ostudzone rozpuszczone masło oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.
Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce.
Komentarze