Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciężki i mocno zbity sernik z dodatkiem chałwy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    200 g herbatników
    80 g masła rozpuszczonego
    masa serowa
    1 kg twarogu dobrze zmielonego*
    4 jajka*
    100 g masła rozpuszczonego
    2 łyżki budyniu śmietankowego (lub skrobi ziemniaczanej)
    400 g chałwy (ja wybrałam kakaową)
    pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    *składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Sernik chałwowy na spodzie z ciastek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód
    Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód dużej prostokątnej formy (37x25) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z ciastek. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy.

    masa serowa
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysto. Chałwę drobno kruszymy.
    Do twarogu dodajemy ostudzone rozpuszczone masło oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.
    Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy