Sernik chałwowy z konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to mój autorski przepis - połączenie dwóch ulubionych smakołyków: chałwy i sernika.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g margaryny, 4 żółtka, 2 szkl. mąki, 1 szkl. zmiksowanych na proszek orzechów laskowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru.
    4 jajka, 200 g cukru, 700 g sera Mój Ulubiony- Wieluń, 1 budyń, 230 g chałwy, 500 ml mleka, pół szkl. oleju. Ok. 200 g truskawki w żelu lub konfitura truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny.

Sernik chałwowy z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, żółtek, mąki, orzechów, proszku i cukru zagnieść ciasto. Obłożyć spód i boki formy (28 cm średnicy) i włożyć do lodówki.
  • 2. W międzyczasie przygotować masę: zmiksować jajka z cukrem, dodać twaróg, budyń i chałwę - wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać mleko i olej. Wylać na ciasto i piec 55 min w temp. 180 st.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. W tym czasie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, aby napęczniała. Łyżkę truskawek wmieszać do żelatyny i całość przelać do reszty konfitury. Tężejące truskawki wyłożyć na brzegi sernika, a w środek skruszyć 30 g chałwy.

Porady

Najlepszy jest na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy