Jest to mój autorski przepis - połączenie dwóch ulubionych smakołyków: chałwy i sernika.
1 godz. 10 min
Składniki:
250 g margaryny, 4 żółtka, 2 szkl. mąki, 1 szkl. zmiksowanych na proszek orzechów laskowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru.
4 jajka, 200 g cukru, 700 g sera Mój Ulubiony- Wieluń, 1 budyń, 230 g chałwy, 500 ml mleka, pół szkl. oleju. Ok. 200 g truskawki w żelu lub konfitura truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny.
Sernik chałwowy z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, żółtek, mąki, orzechów, proszku i cukru zagnieść ciasto. Obłożyć spód i boki formy (28 cm średnicy) i włożyć do lodówki.
2.W międzyczasie przygotować masę: zmiksować jajka z cukrem, dodać twaróg, budyń i chałwę - wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać mleko i olej. Wylać na ciasto i piec 55 min w temp. 180 st.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
3.W tym czasie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, aby napęczniała. Łyżkę truskawek wmieszać do żelatyny i całość przelać do reszty konfitury. Tężejące truskawki wyłożyć na brzegi sernika, a w środek skruszyć 30 g chałwy.
Komentarze