Przepyszny sernik o smaku kawy i moich ulubionych ciasteczek korzennych. Jest kremowy taki jak lubię, dzięki kąpieli wodnej
Składniki:
spód:
160 g ciastek korzennych
30 g masła
60 g czekolady mlecznej
masa serowa:
1 kg twarogu
100 g śmietany 30%
100 g cukru
4 jajka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżki mąki pszennej
120 g ciastek korzennych
Sernik ciasteczkowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
spód:
do rozdrabniacza wrzucić ciastka korzenne i połamaną mleczną czekoladę, zmiksować na okruchy. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Wyłożyć do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem. Wyrównać. Schłodzić.
Masa serowa:
ciasteczka zmielić. Wsypać do miski. Dodać kawę, likier i śmietankę. Wymieszać.
Wsypać cukier, mąkę i wbić jajka. Zmiksować na gładki krem.
Na koniec dodać twaróg, wymieszać
Przelać do tortownicy (owiniętej od spodu folią aluminiową). Wstawić do piekarnika, wlać wrzątek i piec w kąpieli wodnej: 15 minut w 180 stopniach, 45 minut w 110 stopniach. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce
Komentarze