sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

do niedzielnej kawki

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    20 dag mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    1/2 kg mielonego twarogu
    1/2 litra śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe

    Posypka:
    1/2 kostki masła
    10 dag wiórek kokosowych
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmieszaną mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę o średnicy 24x35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną.

    Masa:
    Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować.
    W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt.

    Masę przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować dżemem.
    Przygotować posypkę.
    Masło roztopić, dodać wiórki kokosowej cukier , zrumienić. Gorącą posypką posmarować placek.

Komentarze

Podobne przepisy