Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmieszaną mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę o średnicy 24x35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną.
Masa:
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt.
Komentarze