Sernik cytrynowy z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo lubię robić smakołyki na zimno. Sernik idealny do kawy na upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • blat biszkoptowy

    Masa cytrynowa:
    50 dag twarogu
    2 galaretki cytrynowe
    10 dag cukru

    Masa czekoladowa:
    po 5 dag czekolady mlecznej i gorzkiej
    350 ml śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny

    Do dekoracji:
    starta czekolada

Sernik cytrynowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do tortownicy wkładamy biszkopt.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg miksujemy z cukrem na jednolitą masę, galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody, studzimy i mieszamy z twarogiem. Wylewamy masę na biszkopt i schładzamy.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody na małym ogniu. Resztę śmietanki ubijamy. 2 łyżki bitej śmietany mieszamy z czekoladą. Delikatnie mieszamy z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę serową. Schładzamy i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy