Sernik z galaretkami i ananasem. Sernik na biszkopcie migdałowym, bardzo pyszny.
1 godz. 20 min
Składniki:
biszkopt migdałowy:
-4 jajka
-100 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-120 g. mąki tortowej
-1 budyń biały
-100 g. zmielonych migdałów
-1 łyżeczka proszku do piecz.
masa serowa:
-2 galaretki zielone
-0,5 l. wody
-1 kg. sera twarogowego-pół tłustego
-1/2 szklanki pudru cukru
-2 łyżki żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
puszka ananasa
-3 galaretki zielone
-5 szklanek wody
Sernik galaretkowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Przesiać mąkę z budyniem i proszkiem i delikatnie wmieszać łopatka. Na koniec wkręcić mielone migdały.Nie powinno się długo mieszać, bo opadnie.Przelać do blaszki 25x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min.Po upieczeniu, zdjąć papier i ponownie włożyć biszkopt do blaszki. Ale już wyłożonej czystym papierem.
2.Galaretki rozpuścić w zagotowanej, gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do letniego.Ser zmiksować z pudrem, potem galaretką a na koniec z żelatyną. Wylać na biszkopt. Ułożyć ananasa.
Komentarze