Sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

niezwykle delikatny i bardzo smaczny

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 gram masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego
    5 jajek L
    3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    200 ml mleka
    300 gram herbatników petit-beuerre
    kolorowa cukrowa posypka na wierzch lub starta czekolada

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i jajka. Podgrzewać cały czas mieszając. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem. Wlać do sera. Energicznie mieszać, do czasu, aż masa zgęstnieje. 5 łyżek masy serowej odłożyć. Resztę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 25/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. NA spód wyłożyć warstwę herbatników. Na to wylać jedną część masy serowej. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników i na nią wylać drugą część masy serowej. Przykryć warstwą herbatników i na niej rozsmarować odłożone wcześniej 5 łyżek masy serowej. Ostudzić. Na wierzchu posypać kolorową cukrową posypką lub startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy