Czekolada z pomarancza jest klasycznym polaczeniem,w serniku te smaki sa przepyszne.
Składniki:
1 kg sera bialego trzykrotnie mielonego
1 margaryna
3 jajka
150 gr cukru
1 budyn waniliowy w proszku
2 lyzki kakao
starta skorka z 1 pomaranczy
1 pomarancza zmiksowana
szklanka mleka
gotowa polewa czekoladowa
400 gr herbatnikow
Sernik gotowany czekoladowo-pomaranczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margaryne rozpuszczamy z cukrem na wolnym ogniu(nie doprowadzamy do wrzenia),odstawiamy i do chlodnej dodajemy ser,kolejno jajka,budyn rozpuszczony w mleku i wszystko razem dobrze mieszamy i gotujemy do momentu az zacznie gestniec po czym dzielimy na pol rozlewajac kazda polowe do osobnego garnka.Do jednej dajemy kakao a do drugiej starta skorke i pomarancze zmiksowana.Doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia.Na dnie blaszki (24x24)ukladamy pierwsza warstwe herbatnikow,na ktore wykladamy ser kakaowy,przykrywamy kolejna warstwa herbatnikow na ktore z kolei wykladamy ser pomaranczowy i ostatnia warstwe herbatnikow,ktora polewamy dowolna polewa czekoladowa.
Odkladamy do lodowki zeby ser dobrze zastygl.
Komentarze