Ciasto z mojego dzieciństwa znalezione w zeszycie z przepisami mojej mamy. Może komuś posmakuje tak jak mnie. Najbardziej lubię grudki z mąki ziemniaczanej :)
MASA :
3 żółtka
1 jajko
olejek rumowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szkl. cukru
10 dag masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg sera twarogowego
sok z połowy cytryny
Sernik gotowany z plackami i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO : Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i upiec z nich placki.
MASA : Ser zemleć z masłem. Wstawić na mały gaz, podgrzewając dodać jajka, cukier, cynamon, olejek rumowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Masa powinna być rzadka. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną aż do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki.
Kolejność : placek - masa - herbatniki - masa - placek - masa - herbatniki - masa - placek.
Komentarze