Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki rozdrabniamy, mieszamy z cukrem, solą, płatkami i olejkiem i zagniatamy z masłem. Wylepiamy dno tortownicy (śr. 23 cm). Pieczemy ok. 12 minut (na złoto) w 180 °C. Studzimy.
2.Nadzienie: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę miksujemy z cukrem, serkiem i sokiem z cytryny. Nie przerywając miksowania, dodajemy jagody, a następnie stopniowo gorącą żelatynę. Wykładamy na spód. Przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Sernik oddzielamy nożem od ścianek tortownicy, zdejmujemy obręcz.
3.Wierzch: kremówkę ubijamy z cukrem, wykładamy na sernik, rozsmarowujemy. Dżem podgrzewamy, mieszamy z jagodami i wykładamy na wierzch, zostawiając 1-cm wolny brzeg. Chłodzimy minimum godzinę (najlepiej dobę).
Komentarze