Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Delikatny i pyszny - idealny do przygotowania na zbliżające się święta Wielkanocne...

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI SPÓD:
    20 dkg ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
    10 dkg orzechów laskowych
    10 dkg masła

    SKŁADNIKI MASA SEROWA:
    1 kg sera twarogowego w wiaderku
    15 dkg cukru
    5 jajek
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Masło rozpuść.

    Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj.

    Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
  • 2. Masa serowa:
    Ser utrzyj z cukrem i masą kajmakową. Dodawaj po jednym jaku i ciągle mieszaj. Na koniec dodaj budyń.

    Masę wylej na podpieczony spód.

    Piecz jeszcze 50 minut. Studź w uchylonym piekarniku.

Porady

Pamiętaj aby sernik podawać po całkowitym wystudzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy