Połączenie chałwy i kakao sprawia, że sernik jest pyszny i bardzo sycący, odrobinę pracochłonny przez co satysfakcja z jego przygotowania jest bardzo duża.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
- ser do sernika: 1 kilogram
- Jajko: 3 sztuki
- cukier: 0.67 szklanki
- przyprawa do sernika z wanilia i kardamonem: 0.33 łyżki
- chałwa: 100 gramów
- kakao: 3 łyżki
- budyń waniliowy: 1 opakowanie
Sernik kakaowo- chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszam wszystkie składniki w misce, jajek nie trzeba ubijać.
Wrzucam ser, jajka, przyprawę, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
2.Dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao a do drugiej chałwę.
3.Kładę najpierw masę chałwową a potem czekoladową. Wstawiam do nagrzanego do 120°C piekarnika i piekę ok. 90 minut, zostawiam do wystudzenia. Smacznego
Komentarze