Sernik kakaowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz na spód pokroić na kawałki, włożyć do rondla wraz z cukrem, kakao cukrem waniliowym, wlać 5 łyżek wody i gotować przez 5 min.
2.Ostudzić, wymieszać z żółtkami.
3.Odlać ½ szklanki masy ....
4. ..... a resztę wymieszać z mąką i proszkiem, a potem z ubitą na sztywno pianą z białek.
5.Masło na masę serową utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając, dodawać stopniowo żółtka i zmielony ser oraz białka ubite na pianę.
6. Do średniej wielkości blaszki wyłożyć ciasto, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.
Piec 50 – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ciasto polać odłożoną masą kakaową. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze