Sernik korzenny

0 (0 ocen)

Sernik jest naprawdę typowo świąteczny, ma niesamowicie korzenny zapach i smak, do tego dodatek pomarańczy... Pycha!!

Składniki:

  • Spód:
    10dag herbatników,
    3 łyżki margaryny,
    gwiazdka anyżu,
    3 ziarna kardamonu,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    1/2 lyżeczki cynamonu,
    2 goździki,
    szczypta gałki muszkatołowej.

    Masa serowa:
    75 dag półtłustego twarogu,
    2 jajka,
    5 dag cukru,
    skórka z 1 pomarańczy,
    tabliczka mlecznej czekolady,
    czekoladowe gwiazdki,
    perełki cukrowe.

Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik korzenny1 1. Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu.
  • Sernik korzenny2 2. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st.
  • Sernik korzenny3 3. Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować gwiazdkami oraz perełkami.

Komentarze

Podobne przepisy