Sernik krówkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Sernik krówkowy to słodka propozycja dla wielbicieli ciągnących cukierków,kremowy,pyszny moja rodzina go uwielbia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na kruche ciasto:
    120 g maki pszennej
    50 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na masę serowo-krówkową
    1 kg sera sernikowego
    75 g masła
    3 jajka
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    300 g krówek
    dodatkowo:
    puszka masy krówkowej
    2 łyżki mleka
    posiekane orzechy włoskie

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito,dodać posiekane masło,sól,cukier,proszek do pieczenia oraz żółtko,ze składników zagnieść szybko ciasto,wstawic do lodówki na 30 minut.
  • 2. Spód tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a następnie ciastem,nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut,wyjąć z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  • 3. Krówki włożyć do garnka z grubym dnem i rozpuścić na wolnym ogniu cały czas mieszając,odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Masło utrzeć na puszystą masę dodać rozpuszczone krówki i zmiksować do połączenia składników,dodać jajka i ponownie zmiksować,następnie cały czas miksując dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną,gotową masę przełożyć na podpieczony spód,wyrównać(boki tortownicy posmarować tłuszczem).
    Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez 70-80 minut,po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • 5. Masę krówkową rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej,gorącą polać wystudzony sernik,posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy