Dzisiejszy sernik, pochodzi z przepisu Nigelli Lawson. Jego konsystencja jest kremowa i delikatna. Jedyna zmiana, którą wprowadziłam w przepisie (i myślę, że wyszło mu to na dobre) to dodanie czekolad
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- herbatniki: 150 gramów
- masło: 75 gramów
- czekolada gorzka: 25 gramów
- kakao: 2 łyżki
- cukier puder: 150 gramów
- kremowe serki: 600 gramów
- jajka: 3 sztuki
- żółtka: 3 sztuki
- wanilia lub cukier waniliowy: 1 sztuka
- sok z cytryny: 5 łyżek
- kwaśna śmietana: 145 mililitrów
- cukier puder: 2 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- wanilia lub cukier waniliowy: 1 sztuka
Sernik londyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać roztopione masło, czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód formy (20cm). Włożyć do zamrażalnika. W międzyczasie za pomocą miksera utrzeć serki z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Masę wylać na herbatnikowy spód i piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem, polać po wierzchu sernika i piec jeszcze 10-15 minut.
Komentarze