Sernik londyński

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiejszy sernik, pochodzi z przepisu Nigelli Lawson. Jego konsystencja jest kremowa i delikatna. Jedyna zmiana, którą wprowadziłam w przepisie (i myślę, że wyszło mu to na dobre) to dodanie czekolad

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki: 150 gramów
    - masło: 75 gramów
    - czekolada gorzka: 25 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier puder: 150 gramów
    - kremowe serki: 600 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - wanilia lub cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 5 łyżek
    - kwaśna śmietana: 145 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - wanilia lub cukier waniliowy: 1 sztuka

Sernik londyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać roztopione masło, czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód formy (20cm). Włożyć do zamrażalnika. W międzyczasie za pomocą miksera utrzeć serki z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Masę wylać na herbatnikowy spód i piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem, polać po wierzchu sernika i piec jeszcze 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy