Sernik malinowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Serniczek na zimno z sera z wiaderka ,na podwieczorek ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopty okrągłe
    Masa 1:
    1/2 wiaderka sera waniliowego (1/2 kg)
    2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
    100 g malin
    Masa 2:
    500 g malin
    500 ml wody
    kilka łyżek cukru
    3-4 łyżki żelatyny
    Masa 3:
    1/2 wiaderka sera waniliowego (1/2 kg)
    2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
    100 g malin
    Masa 2:
    galaretka cytrynowa

Sernik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkopty. ½ wiaderka sera miksujemy razem z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na biszkopty ,układamy 100 g malin na sernik ,lekko je wciskając ,odstawiamy do lodówki ,do stężenia.
    500 g malin gotujemy z cukrem ,przecedzamy przez sitko i dodajemy żelatynę ,studzimy ,wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Resztę sera mieszamy z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na galaretkę malinową. Na wierzch układamy 100 g malin ,lekko je wciskając. Odstawiamy do lodówki ,do zestalenia.
    Galaretkę cytrynową rozrabiamy w mniejszej ilości ( niż jest na opakowaniu) wody ,studzimy i wylewamy na ser. Ponownie wkładamy do lodówki ,do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy