Serniczek na zimno z sera z wiaderka ,na podwieczorek ;)
4 godz.
Składniki:
biszkopty okrągłe
Masa 1:
1/2 wiaderka sera waniliowego (1/2 kg)
2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
100 g malin
Masa 2:
500 g malin
500 ml wody
kilka łyżek cukru
3-4 łyżki żelatyny
Masa 3:
1/2 wiaderka sera waniliowego (1/2 kg)
2 łyżki żelatyny (rozrobionej w 50-60 ml wody)
100 g malin
Masa 2:
galaretka cytrynowa
Sernik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkopty. ½ wiaderka sera miksujemy razem z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na biszkopty ,układamy 100 g malin na sernik ,lekko je wciskając ,odstawiamy do lodówki ,do stężenia.
500 g malin gotujemy z cukrem ,przecedzamy przez sitko i dodajemy żelatynę ,studzimy ,wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Resztę sera mieszamy z rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na galaretkę malinową. Na wierzch układamy 100 g malin ,lekko je wciskając. Odstawiamy do lodówki ,do zestalenia.
Galaretkę cytrynową rozrabiamy w mniejszej ilości ( niż jest na opakowaniu) wody ,studzimy i wylewamy na ser. Ponownie wkładamy do lodówki ,do stężenia.
Komentarze