Sernik na ciemnym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam w pracy od koleżanki. Gdy zrobiłam go w okresie świątecznym zniknął w ekspresowym tempie. A o przepis prosili gości zauroczeni lekkością sernika.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dkg mąki ( przesiać)
    15 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    5 dkg kakao
    20 dkg cukru pudru
    1,5 kostki margaryny.
    Masa serowa:
    1 kg twarogu mielonego
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    ½ aromatu waniliowego ( może być pomarańczowy lub ½ skórki z pomarańczy)
    Lukier:
    1 białko
    20 dkg cukru pudru
    1 galaretka

Sernik na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na ciemnym cieście 1. Ciasto: wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( schłodzić w lodówce)
    Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodajemy ser, budyń, aromat. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z masą serowa.
    Blaszkę (26 x 33) wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód dajemy ½ ciasta na to dalej my masę serową i na górę drugą część ciasta ( według własnej inwencji twórczej – szachownica / wycinane foremką różne wzory itp.) ciasto pieczemy w piekarniku 180 st ok 50min.
    Lukier białko ubić dodać cukier i galaretkę. Wylewamy lukier na lekko przestudzony sernik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy