Przepis dostałam w pracy od koleżanki. Gdy zrobiłam go w okresie świątecznym zniknął w ekspresowym tempie. A o przepis prosili gości zauroczeni lekkością sernika.
60 min
Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki ( przesiać)
15 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
5 dkg kakao
20 dkg cukru pudru
1,5 kostki margaryny.
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
10 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ aromatu waniliowego ( może być pomarańczowy lub ½ skórki z pomarańczy)
Lukier:
1 białko
20 dkg cukru pudru
1 galaretka
Sernik na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( schłodzić w lodówce)
Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodajemy ser, budyń, aromat. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z masą serowa.
Blaszkę (26 x 33) wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód dajemy ½ ciasta na to dalej my masę serową i na górę drugą część ciasta ( według własnej inwencji twórczej – szachownica / wycinane foremką różne wzory itp.) ciasto pieczemy w piekarniku 180 st ok 50min.
Lukier białko ubić dodać cukier i galaretkę. Wylewamy lukier na lekko przestudzony sernik.
Komentarze