Sernik na cieście orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 min

Delikatny, bardzo smaczny... polecam!

  • 2 min

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE:
    -7 jaj
    -100 g mąki
    -180 g cukru
    -100 g zmielonych orzechów
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    SER:
    -1 kg sera
    -1 szkl. cukru
    -3 jaja
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 budynie śmietankowe
    -1 cukier waniliowy
    -125 g masła

    KREM;
    -2 budynie waniliowe
    -800 ml mleka
    -1 kostka masła

    DODATKOWO:
    -400 g dżemu np. z czarnej porzeczki
    - polewa czekoladowa
    -orzechy do posypania

Sernik na cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO ORZECHOWE;
    Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt, a zimny dzielimy na 2.
  • 2. SER;
    Masło ucieramy z cukrami, potem dodajemy zółtka, a białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ser, budynie i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie połączyć z pianą. Piec ok. 50` w 180 st. C.
  • 3. KREM:
    Z podanych składników ugotować budyń, a zimny utrzeć z miękkim masłem.
  • 4. PRZEŁOŻENIE
    1/2 ciasta orzechowego - 1/2 kremu - ser - 1/2 kremu - dżem - 1/2 ciasta orzechowego.
    Schłodzić. Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy