Sernik na domowym twarogu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis na sernik, który jeszcze moja babcia robiła. Od lat gości na naszym świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:


  • mleko 2 l
    kwaśna śmietana 0,5 kubka
    margaryna kostka 1
    cukier puder 1 szklanka
    kakao 1 łyżka
    orzechy włoskie garść
    galaretka truskawkowa 1
    herbatniki 1/2 opakowania

Sernik na domowym twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko. dodać kwaśną śmietanę wymieszaną z jajkami. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny aż wytrąci się ser. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodać ostudzony ser i zmiksować. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej zmielone orzechy. Ułożyć herbatniki w torownicy. Można troszkę pokruszyć. Tak, aby pokryły cały spód. Posmarować masą kakaową a pózniej masą orzechową. Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę i wstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy