Sernik na zimno

0 (0 ocen)

Przepis na to ciasto ma już ponad 30 lat.

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu, 4 łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru, mleko, 3/4 kostki margaryny, 3 żółtka, tłuszcz do formy, kokos, galaretka o dowolnym smaku, mrożone lub świeże owoce sezonowe

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, margarynę i żółtka razem dokładnie utrzeć. Dodać mielony twaróg i wymieszać.

  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, dolać do pełna gorącego mleka i ostudzić. Wlać do serowej masy i mieszać do połączenia się składników.
  • 3. Gotową masę wlać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej kokosem. Ozdobić owocami.
  • 4.
    Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na ciasto

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki. Mleko z rozpuszczoną żelatyną można przygotować wcześniej, gdyż dość długo stygnie.

Komentarze

Podobne przepisy