Sernik na zimno przepisu mojej mamy to pyszny lekki deser z owocami i galaretką. Owoce i smak galaretki możemy dowolnie zmieniać dzięki czemu uzyskujemy różne odmiany tego deseru.
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, żółtka, masło i miąższ z laski wanilii utrzeć na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w połowie mleka. Druga połowę zagotować. Połączyć oba mleka, ostudzić. Z utartej masy z cukru i masła wyciągnąć laskę wanilii i dodać serki oraz ostudzona żelatynę. Na końcu dołożyć ubite na sztywno białka. Masę wyłożyć do szczelnej tortownicy najlepiej silikonowej. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając zamiast 0,5l wody nieco mnie około 400ml. Gdy masa nieco stężeje ułożyć owoce i zalać delikatnie zimną galaretką lejąc ją na łyżkę aby nie powstała dziura w masie serowej.
Komentarze