Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto idealne na upalne dni.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników
    2 łyżeczki kakao naturalnego
    1 łyżka cukru waniliowego
    150 g masła

    MASA:
    2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    2 opakowania danio waniliowe,
    2 śnieżki,
    1 pełna szklanka mleka,
    2 galaretki żółte( ja dałam cytrynowe),

    Mus jagodowy z galaretką
    ok. 2 szklanki jagód ( ja miałam akurat mrożone)
    2 galaretki ( u mnie ametystowa o smaku wieloowocowym firmy wodzisław)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Przesypać do miski. Masło roztopić i wystudzić. Wlać roztopione masło do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić do lodówki.
  • 2. Masa:
    Galaretki żółte rozpuścić w 1/2 L gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. W dużym naczyniu ubić dwie śnieżki w jednej szklance mleka, do ubitej śmietany dodać serki homo oraz lekko stężałą galaretkę. Wymieszać i wylać calość na spód z herbatników.
  • 3. Mus jagodowy
    Zmiksowane owoce przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dodać ewentualnie cukier i wodę (jeśli owoce są kwaśne i bardzo gęste) i rozmieszać. Mus zostawić do wystudzenia. wylać na sernik. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Jagody można zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy