Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Przesypać do miski. Masło roztopić i wystudzić. Wlać roztopione masło do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić do lodówki.
2.Masa:
Galaretki żółte rozpuścić w 1/2 L gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. W dużym naczyniu ubić dwie śnieżki w jednej szklance mleka, do ubitej śmietany dodać serki homo oraz lekko stężałą galaretkę. Wymieszać i wylać calość na spód z herbatników.
3.Mus jagodowy
Zmiksowane owoce przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dodać ewentualnie cukier i wodę (jeśli owoce są kwaśne i bardzo gęste) i rozmieszać. Mus zostawić do wystudzenia. wylać na sernik. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze