Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja córcia uwielbia Danio a ja kocham córcie :)

  • 45 min

Składniki:

  • Danio 1 kg
    żelatyna 50 g
    300 gram cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
    śliwki z kompotu
    biszkopt gotowy
    2 jajka
    6 łyżek mąki
    1 łyżka oranżady
    50 gram cukru pudru

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy łyżkę oranżady .Mąkę przesiewamy i dodajemy do żółtek miksujemy. Białka ubijamy osobno dodajemy do masy i delikatnie mieszamy .Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryna i posypaną bułka tartą. Tortownica duża. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Danio wkładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem żelatynę wsypuje do szklanki i zalewam 125 gram wodą chłodna żelatyna pęcznieje zostawiam ja na 20 minut. Przekładam żelatynę do garnuszka zalewam 2 szklankami wrzącej wody i mieszam do rozpuszczenia .Wlewam lekko ostudzoną do Danio i miksuje wstawiam do lodówki do zgęstnienia. Gęstniejące danio wykładam na biszkopt do tortownicy 2Galaretki truskawkowe rozrabiam i studzę. Śliwki wyjmuje z kompotu i odcedzam kładę na danio już stężałe. Wylewam galaretkę tężejącą truskawkową i do lodówki po godzinie już można jeść pycha

Porady

Można zrobić ze śmietanką 36% i też będzie to samo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy