Sernik na zimno

0 (0 ocen)

Pyszny sernik na pysznym spodzie..

Składniki:

  • 150 g masła
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    1 jajo, roztrzepane
    200g pokruszonych herbatników
    100g wiórków kokosowych
    50g posiekanych orzechów włoskich
    20g rodzynek

    3 łyżki żelatyny
    70g masła
    2 łyżki mleka
    1/2 torebki budyniu waniliowego
    200g cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    2 serki homogenizowane naturalne

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje (moje stało w lodówce całą noc).Dodatkowo na wierzch dałam galaretkę.
    S

Komentarze

Podobne przepisy