Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić, każdą w szklance wody. Dwie muszą być skrzepnięte, jedna w płynie, którą na końcu zalejemy ciasto.
2.Ucieramy masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
3.W jednej szklance mleka rozpuszczamy żelatynę. Resztę mleka gotujemy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Chwile należy pomieszać i zdjąć do ostygnięcia.
4.Ochłodzoną żelatynę dodajemy i mieszamy z masą z masła, żółtek i cukru. Następnie do powstałej masy dodajemy serki i mieszamy a na koniec mieszamy z pokrojoną w kostkę galaretką. Wlewamy do tortownicy i pozostawiamy w lodówce do momentu skrzepnięcia.
5.Gdy masa jest już twarda można na wierzch wyłożyć dowolne owoce i wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze