Sernik na zimno bananowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od świętej pamięci Babci Jadwigi. Co niedziela gości na naszym stole :)

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    paczka biszkoptów okrągłych
    masa:
    1/2 kg serka homogenizowanego chudego
    pół łyżeczki wanilii w proszku
    200 g mascarpone
    330 g jogurtu greckiego
    pół średniej cytryny
    1. szklanka cukru pudru
    2 opakowania cukru wanilinowego
    30g żelatyny

    Dekoracje:
    3-4 banany
    galaretka cytrynowa

Sernik na zimno bananowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód :
    biszkopty układamy w formie do serników, w luki między biszkoptami można wsadzić mniejsze kawałki biszkopta.

    Masa:
    mascaropne,jogurt i serek mięszamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wyciskamy do tego sok z cytryny. Żelatyne zalewamy 50ml zimnej wody i odstawamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i mięszamy z masą.
    Masę wykładamy na biszkopty i rozprowadzamy równomiernie.

    Dekoracje:
    Galaretke rozrabiamy w 500ml gorącej wody i czekamy aż lekko stężeje.
    Banany obieramy i kroimy w cienkie kółka. Wykładamy banany na ciasto dookoła. Gdy galaretka lekko stężeje wlewamy ją na banany tak by zakryło je .
    Ciasto wsadzamy na ok 6-8 godzin do lodówki .

Porady

Ciasto najlepiej trzymać cały czas w lodówce :) Najlepiej smakuje z lemoniadą rabarbarową :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy