Przepis dostałam od świętej pamięci Babci Jadwigi. Co niedziela gości na naszym stole :)
60 min
Składniki:
spód:
paczka biszkoptów okrągłych
masa:
1/2 kg serka homogenizowanego chudego
pół łyżeczki wanilii w proszku
200 g mascarpone
330 g jogurtu greckiego
pół średniej cytryny
1. szklanka cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
30g żelatyny
Sernik na zimno bananowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
biszkopty układamy w formie do serników, w luki między biszkoptami można wsadzić mniejsze kawałki biszkopta.
Masa:
mascaropne,jogurt i serek mięszamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wyciskamy do tego sok z cytryny. Żelatyne zalewamy 50ml zimnej wody i odstawamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i mięszamy z masą.
Masę wykładamy na biszkopty i rozprowadzamy równomiernie.
Dekoracje:
Galaretke rozrabiamy w 500ml gorącej wody i czekamy aż lekko stężeje.
Banany obieramy i kroimy w cienkie kółka. Wykładamy banany na ciasto dookoła. Gdy galaretka lekko stężeje wlewamy ją na banany tak by zakryło je .
Ciasto wsadzamy na ok 6-8 godzin do lodówki .
Porady
Ciasto najlepiej trzymać cały czas w lodówce :)
Najlepiej smakuje z lemoniadą rabarbarową :)
Komentarze