Tortownica 28cm
Składniki:
1 kg sera z wiaderka z wanilią
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka malinowa
3 banany
250g malin – mogą być mrożone
330ml śmietany 30% lub 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego firmy Gostyń
1 łyżka cukru
Okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
Sernik na zimno bananowo – malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ułożyć w tortownicy, w której spód jest pokryty folią aluminiową. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać tężejącą cytrynową galaretkę oraz zmiażdżone banany, zmiksować. Do drugiej galaretkę malinową i maliny, zmiksować. Masę bananową wyłożyć na biszkopty na niej delikatnie rozsmarować masę malinową. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Komentarze