Sernik na zimno czekoladowo bananowy z powidłami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczny i delikatny!

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm

    Masa czekoladowo – serowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    2 galaretki agrestowe
    1 łyżka żelatyny
    100g białej czekolady
    Biszkopty do wyłożenia tortownicy
    1,5 łyżki gęstych powideł śliwkowych

    Masa śmietanowo – bananowa:
    330ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru
    2 banany ok. 250g
    Sok z połowy cytryny
    3 łyżeczki żelatyny
    40g czekolady deserowej – do dekoracji

Sernik na zimno czekoladowo bananowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czekoladowo – serowa: Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku. Tężejącą ucierając mikserem na najwyższych obrotach połączyć z serem. Miksować ok. 5 minut. Pod koniec dosypać startą czekoladę. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej uprzednio biszkoptami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie posmarować ją powidłami, a na nie wyłożyć masę śmietanowo – bananową. Wierzch posypać startą czekoladą.
  • 2. Masa śmietanowo – bananowa: Banany obrać i zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną żelatynę, czekoladę i banany. Krótko zmiksować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy