Masa czekoladowo – serowa:
1 kg sera z wiaderka z wanilią
2 galaretki agrestowe
1 łyżka żelatyny
100g białej czekolady
Biszkopty do wyłożenia tortownicy
1,5 łyżki gęstych powideł śliwkowych
Masa śmietanowo – bananowa:
330ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
2 banany ok. 250g
Sok z połowy cytryny
3 łyżeczki żelatyny
40g czekolady deserowej – do dekoracji
Sernik na zimno czekoladowo bananowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa czekoladowo – serowa: Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku. Tężejącą ucierając mikserem na najwyższych obrotach połączyć z serem. Miksować ok. 5 minut. Pod koniec dosypać startą czekoladę. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej uprzednio biszkoptami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie posmarować ją powidłami, a na nie wyłożyć masę śmietanowo – bananową. Wierzch posypać startą czekoladą.
2.Masa śmietanowo – bananowa: Banany obrać i zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną żelatynę, czekoladę i banany. Krótko zmiksować.
Komentarze