Sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Herbatniki rozgnieść wałkiem lub rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych herbatników i dobrze razem wymieszać. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć, żeby spód był zwarty.
MASA SEROWA
Ser homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, masłem i mlekiem. Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą. Przelać do masy serowej. Wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.
Masę serową wylać na spód z herbatników. Jagody opłukać i osuszyć. Na środek masy serowej wyłożyć jagody (kilka odłożyć do dekoracji) dociskając je delikatnie, żeby opadły na spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzchu udekorować jagodami i cukrowymi ozdobami.
Komentarze