Sernik na zimno z jagodami

0 (0 ocen)

zachwyca swoją prostotą i smakiem

Składniki:

  • SPÓD

    150 gram herbatników maślanych
    100 gram masła

    MASA SEROWA

    0,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego
    4 łyżki cukru pudru
    250 ml śmietanki 30 %
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki żelatyny
    5 łyżek wrzącej wody
    2 łyżki masła

    PONAD TO

    250 ml jagód
    cukrowe ozdoby

Sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Herbatniki rozgnieść wałkiem lub rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych herbatników i dobrze razem wymieszać. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć, żeby spód był zwarty.

    MASA SEROWA

    Ser homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, masłem i mlekiem. Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą. Przelać do masy serowej. Wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.

    Masę serową wylać na spód z herbatników. Jagody opłukać i osuszyć. Na środek masy serowej wyłożyć jagody (kilka odłożyć do dekoracji) dociskając je delikatnie, żeby opadły na spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzchu udekorować jagodami i cukrowymi ozdobami.

Komentarze

Podobne przepisy