Sernik na zimno z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Dietetyczny, lekki i pyszny deser. Polecam :)

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie)
    250 g sera białego chudego
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1 cukier waniliowy
    opcjonalnie - ok 3 łyżki cukru
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    ok 0.5 kg truskawek
    opcjonalnie 2 garści rodzynek i 2 garści płatków migdałowych

Sernik na zimno z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z kaszy jaglanej, deser z kaszy jaglanej 1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W tym czasie ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną zblendować z serem białym na gładką masę. Następnie dodać cukier waniliowy i chłodną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową- wszystko dokładnie zmiksować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Dodać bakalie i masę dokładnie wymieszać.
  • Sernik na zimno z kaszy jaglanej, deser z kaszy jaglanej 2. Truskawki umyć, połowę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie pucharków. Zalać masą serową. Na wierz układać całe truskawki, lekko wciskając je w masę. Całość zalać chłodną galaretką truskawkową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy