Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
Opakowanie gotowego sernika np. Delecta
galaretka cytrynowa
dwie mandarynki
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
Sernik na zimno z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana jest sztywna dodajemy żółtka, łączymy, dodając mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do czasu, aż wytworzenia pęcherzyków. Pieczemy przez 25min i 180C. Kiedy biszkopt wystygnie, nasączamy go sokiem z pomarańczy.
Sernik:
W misce miksujemy gotowy sernik z mlekiem, wykładamy na biszkopt i ozdabiamy kawałkami mandarynek.
Galaretka:
Robimy według instrukcji na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na biszkopt.
Komentarze