Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, lekkie ciasto.W sam raz na upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jogurtowa:
    350 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    5 łyżeczek żelatyny
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    500 g truskawek

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Dokładnie zmiksować. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. 30 min.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Pozostałe składniki wymieszać i dodać ostudzoną żelatynę. Masę wylać na biszkopt. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • 3. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Na masę jogurtową dać truskawki i tężejącą galaretkę. Pozostawić do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy