Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to,że robi się go błyskawicznie.Idealne ciasto na letnie dni ...o delikatnym,kremowym smaku wanilii,który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką.
Składniki:
1 kg sera mielonego w wiaderku
250 serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
około 400 g truskawek
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
3,5-4 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
1 laska wanilii
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do dużej miski przekładamy ser,dodajemy mascarpone,cukier puder i nasiona wanilii.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Gotową masę serową wylewamy na biszkopty.Wstawiamy do lodówki na około godzinę,aż masa stężeje.Galaretki dodajemy do 750 ml gorącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do ostygnięcia.Na zastygniętej masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki.Całość zalewamy ostudzoną galaretką.Wstawiamy do lodówki.
2.A swoją drogą ciekawe dlaczego mój pies tak lubi mi towarzyszyć podczas sesji zdjęciowych :D
Komentarze