300 g herbatników maślanych
200 g masła
1 kg zmielonego twarogu (ja użylam twarogu we wiaderku z Piątnicy)
4 całe jajka + 4 żółtka
230 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z 1/3 cytryny
+ 500 ml śmietany 18 lub 22 %
+ 50 g cukru pudru
Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na piasek, można do tego użyć młynka do kawy lub np. tłuczka do mięsa. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy, uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Do osobnego naczynia włożyć ser, wbić jajka, dodać żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny, zmiksować. Wylać na herbatnikowy spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne napelnion do połowy wodą. Sernik piec przez około 60-70 minut.
2.Sernik studzić w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
Do osobnego naczynia włożyć śmietanę i cukier puder i ubić mikserem na gladki krem. Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić jeszcze raz do piekarnika nagranego do 180stopni C na 10 minut. Po tym czasie sernik calkowiecie wyjąć i ostudzić.
Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Komentarze