Sernik pastelowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie kremowy, delikatny jak chmurka. Pyszny! Przepyszny! Pierwszy robiony dla małej Julki na urodziny, bo ta mała księżniczka zażyczyła sobie sernik z motylkami a nie tort. Wiem, że smakował i postanowiłam poszaleć i zrobić taki sam dla nas do kawki. Cała blaszka poszła w jeden dzień - to chyba

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 400 ml kremówki
    * kg serka twarogowego
    * 3 płaskie łyżki żelatyny
    * 6 łyżek cukru pudru
    * kolorowe barwniki spożywcze
    * paczka kakaowych herbatników
    * pół kostki masła
    * pół tabliczki mlecznej czekolady

Sernik pastelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę. Wyłożyć spód blaszki tak przygotowanymi herbatnikami, odstawić na pół godziny do lodówki. Kremówkę podzielić na 3 miseczki, do każdej dodać po 2 łyżki cukru pudru i lekko ubić, aż do wymieszania cukru. Rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą warstwę serową, wkładamy do lodówki na 20 minut i tak powtarzamy z drugą i trzecią masą. Na wierzchu robimy wzorek widelcem. Odstawiamy sernik na godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy