Sernik płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zawsze wychodzi doskonale

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: 500g twarogu,
    500ml śmietany,
    4 jajka,
    200g cukru pudru,
    20g mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    100g rodzynków,
    1 cytryna,
    bułka tarta i tłuszcz do formy
    tabliczka czekolady

Sernik płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zemleć, przetrzeć przez sito i utrzeć ze śmietaną. Żółtka utrzeć z cukrem i dalej ucierając dodawać po łyżce sera. Na końcu dodać opłukane rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z serem i włożyć do tortownicy natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180C. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową. Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godzin. Rozpuścić w kąpieli wodnej i oblać sernik, posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Sernik można oblać białym lukrem i oprószyć przez sitko cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy