Sernik płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zemleć, przetrzeć przez sito i utrzeć ze śmietaną. Żółtka utrzeć z cukrem i dalej ucierając dodawać po łyżce sera. Na końcu dodać opłukane rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z serem i włożyć do tortownicy natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180C. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową. Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godzin. Rozpuścić w kąpieli wodnej i oblać sernik, posypać płatkami migdałowymi.
Porady
Sernik można oblać białym lukrem i oprószyć przez sitko cynamonem.
Komentarze