Sernik pomarańczowa pokusa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę serową> miksujemy na gładko ser z miękkim masłem, cukrem, jajkami i budyniami. Dodajemy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
2.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części - mniejszą i większą. Większą rozkładamy równomiernie na średniej blaszce i nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
3.Białka z pięciu jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa będzie lśniąca.
4.Na wyłożone na blachę ciasto wylewamy masę serową, następnie delikatnie wykładamy pianę z białek, wyrównujemy. Z zamrażalnika wyciągamy resztę ciasta i ścieramy na wierzch na tartce o grubych oczkach.
5.Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy w blaszce. Smacznego
Porady
Często piekę ten sernik także w wersji delikatniejszej - bez bakalii, za to z powtykanymi w ser brzoskwiniami. Również polecam.
Komentarze