Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią serniki.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 białka
    ● 6 dag zmiksowanych płatków migdałów
    ● 5 dag cukru pudru
    ● 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    Masa serowa:
    ● 1 kg mielonego twarogu
    ● 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
    ● puszka (53 dag) słodzonego mleka skondensowanego
    ● 20 dag białej czekolady
    ● 3 łyżki soku z pomarańczy
    ● 3 białka
    ● starta skórka z pomarańczy
    ● 30 dag śmietany 12-proc.
    Lukier:
    ● szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżki soku z pomarańczy
    ● 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder. Następnie stopniowo wsypujemy płatki migdałów, przyprawę, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy. Wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę (śr. 26 cm) i pieczemy 15 minut w 180 °C.
  • 2. Masa: twaróg miksujemy z budyniem, dodajemy mleko, białka, sok, skórkę i roztopioną czekoladę. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Studzimy.
  • 3. Lukier: składniki mieszamy, smarujemy sernik. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy