Sernik truskawkowy na zimno

0 (0 ocen)

Mocno truskawkowy, lekki i pyszny sernik na zimno to moje spełnienie każdego upalnego lata, kiedy nie mam ochoty piec. Spód ciasta wykonuję z kruchych ciasteczek, przez co moi goście są mile zaskoczeni.

Składniki:

  • Składniki na spód:
    - 150 g kruchych ciastek
    - 40 g masła
    Składniki na masę:
    - 500 g świeżych truskawek
    - 1 szklanka śmietany kremówki
    - 1 szklanka jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 3-4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
    - 2-2,5 łyżki żelatyny
    - 1/3 szklanki wody

Sernik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Pokruszyć (lub zmiksować) ciastka z masłem na piasek. Wyłożyć na blaszkę o rozmiarze 21 cm.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 ilości gorącej wody. W misce umieścić truskawki, kremówkę, sok z cytryny, jogurt, cukier, żelatynę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Porady

Żelatyna może być ciepła, gdy dodamy ją do reszty składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy